Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
IZBOR TEKSTOVA LAZARA BOSKOVICA

ODLOMAK IZ TEKSTA

"BILI MI JEDNOM U AMERICI"

premijerno emitovano: 24.05.1992. na Beogradu 202

Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova


NARATOR: "Tamo daleko, daleko kraj Pacifika, tamo je vilidz moje, tamo je Amerika"! "Americka se truba iz Meksika cuje"! "Poji Bili bufala na Rio Grandeu"! "Samo lova Amerikance spasava"! Da, dragi slusaoci, pogodili ste - ovo su nazivi poznatih americkih nacionalistickih pesama koje su emitovane sa kompakt-diskova na mitinzima sirom Kapitalisticke Federativne Republike Amerike! Kao sto znate, najveci od svih tih mitinga bio je odrzan na Uscu - Misurija u Misisipi, kada se okupilo preko dvadeset miliona americkih gradjana, svih rasa i rasnosti. Tako je pocelo, a ostalo je istorija.

(FON MITINGA)

GOVORNIK: (AMERICKI) Darling braders end sisters! Postovani americki narode! A sada nastupa zvezda veceri i sumraka, nas voljeni vodja - drug BOB VOZDING...

MASA: Bobe - liberti! Bobe - liberti! (PEVA) Sad se znade ko je novi Ruzvelt, ko je novi Ruzvelt!

BOB: Kamarads end kamaradice, lepo je sto ste mi se dogodili u ovolikom broju!

MASA: (PEVA) Vasingtone, Vasingtone, nisi im'o srece, da se Bobo, da se Bobo, pored tebe krece!

BOB: Ovako veliki miting nije bio jos od velikog narodnog zbora u Vudstoku! Sada je svakom dobronamernom coveku jasno da je Kapitalisticka partija Amerike najpopularnija rok grupa na kontinentu!

MASA: (PEVA) Ko nam dirne, ko nam dirne naseg druga Bobu, dozivece, dozivece nuklearnu probu!

BOB: Hvala, hvala, mene niko ne sme da bije! Vi vrlo dobro znate da smo na Osmom dzem sesnu nadsvirali Roling Stambolse i Drag Pavlovse, i da je nasa grupa pod nazivom "Cobi, Smiljs, Ckrebs end Jna" trenutno vodeca na top i haubica listi!

MASA: (SKANDIRANJE) Mi smo Bobini, Boba je nas! Mi smo Bobini, Boba je nas!

BOB: Nasa Kapitalisticka partija Amerike je dosla na genijalnu ideju da svi Amerikanci treba da zive u jednoj drzavi!

MASA: Tako je!!!

BOB: Amerike ce biti ili je nece biti!

MASA: Bobo, majstore, Bobo, majstore!

BOB: Amerika i Aljaska - dva oka u glavi!

MASA: (PEVA) Dok se Bobo, dok se Bobo, ovom zemljom krece, Amerika, Amerika, cvetace od srece!

BOB: Amerikanci - vaskoliki narod najstariji! I na kraju, neka zivi Kapitalisticka Federativna Republika Amerika - bratska zajednica svih americkih rasa i rasnosti!

MASA: Zivela!!!

BOB: Neka zivi americka radnicka klasa!

MASA: Zivela!!!

BOB: Neka zivim JA - vas voljeni vodja, BOB VOZDING!

MASA: ZIVEO!!!

(MUZICKA PODLOGA)

NARATOR: I tako je Amerika dobila svog novog vodju. U tom trenutku niko nije ni sanjao da je najveca svetska sila - SJEDINJENE SRPSKE DRZAVE, uveliko radila na pripremi gnusne zavere protiv americkog naroda. A cilj te zavere bio je, naravno, uspostavljanje NOVOG SPS-ovskog PORETKA!

(MUZIKA)

(MUZICKA PODLOGA)

NARATOR: I dok je americki narod mirno i dostojanstveno isao putem politicke i privredne reforme, mracne sile NOVOG SPS-ovskog poretka kovale su jos mracniju zaveru! Na tajnim sastancima, odrzavanim duboko u sumama Dedinja, smisljeni su jezivi planovi upereni protiv legitimno izabranog americkog rukovodstva! Snage antiamericke zavere, ne birajuci sredstva, radile su na razbijanju Kapitalisticke Federativne Republike Amerike! I tako je poceo americki gradjanski rat!

(FON RATA)

REPORTER I: (AMERICKI) Bed ivning, dragi gledaoci! U Crnackoj Autonomnoj Oblasti Harlem veceras je doslo do zestokog okrsaja izmedju snaga lojalnih krnjem Stejt Departmentu i paravojnih formacija pod komandom M.C. Hamera. Do sukoba je doslo posle odluke krnjeg Stejt Departmenta o oduzimanju vokmena pripadnicima crnackog naroda. Predsednik vlade CAO Harlem, gospodin Majkl Dzekson, naredio je postavljanje barikada sa kojih ce se, do ispunjenja zahteva, emitovati iskljucivo rep muzika.

REPORTER II: Na zapadno kalifornijskom ratistu ni danas nije bilo mirno. Sa polozaja u kineskoj republici Kineska cetvrt i veceras je otvarana vatra na jedinice Americke nacionalne armije. Na sve provokacije Americka nacionalna armija uzvraca precizno i nepogresivo, a moral njenih pripadnika je na najvisem nivou. Komandant holivudskog korpusa, general Stiven Spilberg doneo je naredbu o opstoj mobilizaciji na teritoriji Glumacke Autonomne Oblasti Beverli Hils. Svima koji se ne odazovu na mobilizaciju bice ukinuto sledovanje lakih droga.

REPORTER III: Nocas je prekrseno primirje u naseljima Grinic Ilidza, Grinic Amidza i Grinic Daidza. Odbrambene snage ova tri naselja sukobile su se zbog namestenog referenduma za izbor mesnog serifa. Nelegitimno izabrani serif, gospodin Dzon Vejn, odbija da podnese ostavku sve dok ne prestanu sukobi.

REPORTER IV: Oklopne divizije RAMBO I, RAMBO II i RAMBO III, u sadejstvu sa pesadijskim bataljonima ROCKY I, ROCKY II, ROCKY III, ROCKY IV i ROCKY V, i uz vatrenu podrsku eskadrile TOP GUNJ, oslobodile su San Fransisko od paranoicne formacije ANDjELI PAKLA. Motorizovane brigade MAD MAX I i MAD MAX II obezbedjuju evakuaciju stanovnistva iz San Fransiska u pravcu Floride i Havajskih ostrva.

...........

NARATOR: Lord Milorad i lord Zivorad krecu na put prema Americi i ne sluteci da se tamo desavaju krupne politicke promene. Na osnovu Ustava, koji je citava tri dana pisan na Kermit planini, proglasena je Savezna Republika Amerika, sastavljena od Republike ARKANzas i Republike MILIJANA. Pored toga, skinute su i zvezde sa americke zastave, zatim je ukinuta i pocasna straza ispred BROZILENDA, a i penzionisana je polovina PENTASSNO-a. Da zlo bude vece, raspisani su i izbori na koje izlaze samo Kapitalisticka partija Amerike, Americka fasisticka stranka i Savez kapitalista - Pokret za vlast. Posle posete Republici Arkanzas, gde su se susreli sa predsednikom AR KANONEOM, lord Milorad i lord Zivorad su krenuli u obilazak Autonomne Pokrajine JUZNA DA KOTE SE. U turistickim vodicima Amerike, Juzna Da Kote Se predstavljena je kao prezervat u kome zive Indijanci iz plemena SIPSONI. Srpska delegacija se specijalno interesuje za postovanje njihovih ljudskih prava.

(FON PREZERVATA)

RUGOBA: Haug, bela braco!

ZIVORAD: Haug i tebi, druze!

RUGOBA: Ja biti poglavica plemena Sipsoni, maj nejm iz RUGOBA KOJI SERE!

ZIVORAD: Drago mi je, Zivorad!

MILORAD: Milorad!

RUGOBA: Vi sedeti da mi popusiti lulu mira!

ZIVORAD: Dobro je, znaci postuje se vase pravo na pusenje!

MILORAD: Kazi ti nama, poglavice, kako vas cuvaju ovi Amerikanci?

RUGOBA: Ja tebi kazati - americka bela braca nas dobro cuvati. Sto se toga tice, nas prezervat je najbezbedniji na svetu! Ja govoriti, voah!

ZIVORAD: Je li, bre, a sta radite u slobodno vreme?

RUGOBA: Ja tebi kazati - mi u slobodno vreme praviti izbore! Ja govoriti, voah!

ZIVORAD: Zajebavas?!

RUGOBA: Najozbiljnije! Mi praviti izbore za Pesmu Sipsovizije. Bas vi stici na vreme da cuje pobednicku pesmu koju pevati BRZOKOT BELOKAPICI iz PriSiptina-sitija. Pesma se zvati "TAKO TI JE, MALA MOJA, KAD BIRA INDIJANAC".

TAKO TI JE, MALA MOJA,
KAD BIRA INDIJANAC

(original: Bijelo dugme, "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac")

Jesi l', mala, birala do sada,
jesi, jesi, na Kosovu nisi.

Lepo cu sve doterati, namestiti, podesiti,
i mada cu biti ruzan - biraces me ti,
to znam!

Kupi cu ti dimijice, napraviti baklavice,
i tulumbe i bombone - pred izbore
sve cu da ti dam!

I na kraju - kad ti kazem, moljim te,
svi za mene glasajte.
Tako ti je, mala moja, kad bira Indijanac.

Iz Tirane doletecu, svercovacu, podmiticu,
hapsice me, zatvarati, dok ne priznam, mala,
bice joj!

Iz zatvora spasicu se, s' Arkanima potucu se,
zbog njega cu glavu gubit, al' cu biti svoj,
bicu svoj!

I na kraju - kad ti kazem, moljim te,
svi za mene glasajte.
Tako ti je, mala moja, kad bira Indijanac.

Vrh strane

Home Page * Tekstovi * Audio * Video * Foto montaze * Nagradna anketa *

Copyright 1998. Lazar Boskovic & AgitPROP